دستگاه قابل کاشت در چشمان افراد دیابتی ودرمان نوروپاتی

یک گروه تحقیقاتی در کانادا ابزاری را طراحی کرده است که در پشت چشم قابل کاشت می باشد. این وسیله  طوری طراحی شده است که داروی مورد نیاز برای درمان تخریب شبکیه به وسیله ی دیابت را در اختیار چشم قرار دهد.

رتینوپاتی دیابتی می تواند به کوری منجر گردد. درمان فعلی رتینوپاتی لیزر می باشد، که یک نوع درمان تخریبی بوده و دارای عوارض جانبی نظیر از بین رفتن دید جانبی و دید به هنگام شب و سوختگی های ناخواسته بر اثر لیزر ست.

درمان دیگر، استفاده از داروهای آنتی پرولیفراتیو مانند docetaxel می باشد که معمولاً برای درمان سرطان بکار می رود اما ترکیباتش به سرعت ازخون پاک می گردد به همین دلیل برای تأثیر گذاری باید از دوز بالای آن استفاده کرد که در این صورت برای سایر بافت ها سمیت ایجاد می کند.

Mu chiao و همکارانش در دانشگاه British Columbia در کانادا وسیله ی قابل کاشتی را ساخته اند که در پشت چشم قرار گرفته و بوسیله ی یک آهنربای خارجی کنترل می شود تا در موقع نیاز دارو را آزاد  نماید. به همین دلیل این دستگاه نیازی به باتری ندارد و می تواند با دوزهای پایین تر دارو تأثیرات دلخواه را ایجاد نماید. وسایل قابل کاشت در بدن پیش از این نیز ساخته شده اند اما روش تحویل دارو در این وسایل از طریق انتشار بوده ، بنابراین سرعت رها سازی دارو قابل تنظیم نبوده است. که در حقیقت مشکل اصلی زمانی حادث می شود که ما نیاز به دوز خاصی از داور با تغییر شرایط بیماری در فرد داریم.

این دستگاه دارای مخزنی برای دارو است که بوسیله ی یک غشای مغناطیسی الاستیکی از جنس پلی دی متیل سیلوکسان احاطه شده است. با استفاده از یک میدان مغناطیسی خارجی این غشا تغییر شکل یافته واین تغییر شکل سبب آزاد شدن دارو از مخزن نگهدارنده می شود.

محققین از داروی docetaxel با دوز مناسب درمان رتینوپاتی برای مدت 35 روز استفاده کردند و متوجه شدند که تنها مقدار کمی دارو به خارج بدون کنترل مگنت نفوذ می کند که قابل اغماض است.

آنها همچنین فعالیت بیولوژیکی دارو را با گذشت زمان بر روی دو نوع سلول که شامل سلولهای سرطانی پروستات بودند، بررسی کردند. آنها دریافتند که قادر به تنظیم مجدد سرعت آزاد سازی دارو هستند و داروی docetaxel از نظر خصوصیت دارویی و میزان تأثیر گذاری برای بیش از 2 ماه در دستگاه سالم می ماند.

به گفته ی chiao : این دستگاه برای بهبود کیفیت زندگی بیمارانی که از بیماریهای مزمن رنج می برند طراحی شده است و پیشرفت چشمگیری در صنعت ساخت دستگاههای تحویل دهنده ی دارو محسوب می گردد.

Chiao  امیدواراست که کاربرد های دقیق پزشکی این دستگاه را مشخص کرده و برای بیماریهای ویژه تغییرات و طراحی مکانیکی مورد نظر را انجام دهد.

همچنین او وهمکارانش در حال بهبود وضعیت تطابق بیولوژیکی و اپتیم کردن عملکرد دستگاه و درجه و قابلیت کنترل آن می باشند.

منبع: www.rsc.org